Antti Sarpila uppträder tillsammans med Whatclub lördagen den 5 augusti i Restaurang Seagram.

Antti Sarpila uppträder tillsammans med Whatclub lördagen den 5 augusti i Restaurang Seagram.

Mästaren Antti Sarpila till årets festival

Degerby Jazz & Blues har nöjet att presentera den berömde klarinett- och saxofonisten Antti Sarpila vid årets festival 5-6 augusti.

Antti Sarpila uppträder under lördagens huvudfest med åländska Whatclub. Det blir en efterlängtad återförening efter det lyckade samarbetet 2011, som resulterade i en live-skiva.

Som son till en av grundarna av Pori Jazz Festival kom Antti Sarpila (född 1964) tidigt i kontakt med jazzmusiken. Det var genom festivalen som Sarpila träffade den världsberömde amerikanska klarinett- och saxofonisten Bob Wilber som kom att bli hans mentor och lärare.

Antti Sarpila har inspirerats av jazzens storheter och funnit sig till rätta inom ”Classic Jazz”. Han har uppträtt på de stora internationella scenerna med flera av de största jazzmästarna och är Finlands största export inom musikgenren.

Uppträdandet med åländska Whatclub under Degerby Jazz & Blues blir en efterlängtad återförening efter det lyckade samarbetet 2011. 

– Det här tillfället har vi väntat på länge. Antti Sarpila har en speciell förmåga att lyfta sina medmusikanter med sitt sväng och sin utstrålning. När han räknar in är det ”bara att åka med”, säger Richard Palmer, kapellmästare och gitarrist i Whatclub.

Det är även med glädje Degerby Jazz & Blues åter välkomnar den i Sverige bosatta, amerikanska bluesgitarristen och sångaren Brian Kramer som denna gång tar med sig sitt band. Brian Kramer Band utgör stommen för de uppskattade internationella bluesjammen som Kramer håller i varje lördag på musikpuben Engelen i Stockholm.

Bland årets lokala artister finns Ålands egen bluesdrottning Elisabeth Ekman som tillsammans med gitarristerna Kurt ”Kutten” Lindbom och Peter ”Pillin” Hellsten bjuder på en akustisk konsert med kända bluesörhängen till egna texter på svenska. Föreställningen gavs första gången på Åland 2009 och fick ett bejublat mottagande.

På bluesscenen står även åländska Robert Catbone & the Blues-O-Matics med gitarristen och sångaren Robert Zetterqvist vid rodret. Bandet, med en rad namnkunniga åländska musiker, röjer och plöjer i den gamla amerikanska bluestraditionen och sår i den nya.

En åländsk musiker på frammarsch och som varit med på festivalen tidigare i olika konstellationer är saxofonisten Fredrik Mikael Mattsson som den här gången ingår i en trio under namnet Bit för Bit. Bandet blandar vilt i ur den amerikanska jazzboken med personlig touch.

Degerby Jazz & Blues avslutas på söndagen med den i fjol mycket uppskattade jazzbrunchen. För underhållningen står en helt ny konstellation i form av Andreas Nyberg/Anna Rydén & Kecke Mörn Trio. Bandet utlovar "dansanta evergreens".

Se detaljerat program längst ned på sidan!

En återförening att se fram emot...

FAKTA - DEGERBY JAZZ & BLUES 2017

Degerby Jazz & Blues är Ålands enda jazz- och bluesfestival. Sedan starten 2012 har evenemanget blivit ett begrepp och uppskattas av både publik och musiker långt utanför Ålands gränser.

Nyhet: Festivalområdet koncentreras till Restaurang Seagram med jazzscen inomhus och bluesscen utomhus.

Årets artister: Antti Sarpila & Whatclub (FI/ÅL), Brian Kramer Band (SV), Elisabeth Ekman Trio (ÅL), Robert Catbone & The Blues-O-Matics (ÅL), Bit för Bit (ÅL/SV), Andreas Nyberg/Anna Rydén & Kecke Mörns Trio (ÅL)

Datum: 5-6 augusti 2017

Huvudfest: Lördag kl 18.00-01.00

Jazzbrunch: Söndag kl 12.00-14.00

Plats: Restaurang Seagram, Degerby, Föglö

Huvudsponsor: Stallhagen

Arrangör: PR-Media.ax, Restaurang Seagram

Festivalbuss: Lördag, från Mariehamn kl 16.00. Åter kl kl 23.50 från Svinö (ansluter till färjeturen kl 23.15 från Degerby)

Boka festivalbuss: Tel 018-28000

Exra färjetur: Efter lördagens huvudfest, från Degerby kl 01.30

Bordsreservation mat: Tel 018-51092 eller info@seagram.ax

Kontakt evenemang: Ove Andersson, tel: +358 457 0892141, e-post: ove@pr-media.ax

Violinisten och föglösonen Andreas Nyberg uppträder under lördagen med Whatclub & Antti Sarpila och vid söndagens jazzbrunch tillsammans med Kecke Mörn Trio.

Violinisten och föglösonen Andreas Nyberg uppträder under lördagen med Whatclub & Antti Sarpila och vid söndagens jazzbrunch tillsammans med Kecke Mörn Trio.

Dela den här sidan